12
Mar
09

Salcia energetică

salcia_energetica_04 Salcia energetica, plantata în Harghita si folosita pe post de carbune.

Benko Sándor, întreprinzator din Miercurea-Ciuc, a plantat, în premiera în România, o cultura de salcie energetica, arbore folosit cu succes în alte parti ale lumii ca sursa neconventionala de energie. Ideea a fost luata de pe internet, în urma cu un an, iar afacerile în domeniul energetic nu sunt o noutate pentru Benko Sándor. „Firma pe care o conduc se ocupa cu realizarea peletilor, folositi ca sursa energetica si, în cautare de materie prima, am accesat internetul si am avut surpriza sa constat ca în Suedia, de pilda, salcia se foloseste de peste 30 de ani ca sursa alternativa de energie. Într-o prima faza am facut un drum în Ungaria, unde am luat contact cu alti întreprinzatori, care m-au sfatuit sa merg în Suedia, de unde am si adus primul transport de butasi”, a povestit omul de afaceri despre cum si-a început afacerile cu salcii energetice.

 

Benko Sándor spune ca o echipa de specialisti din Ungaria a început deja sa planteze butasii de salcie pe o suprafata de 12 hectare, pe malul Oltului, lânga Miercurea-Ciuc. Planta nu necesita conditii speciale, ci chiar se preteaza terenurilor aflate lânga albiile mlastinoase ale râurilor. „Soiul achizitionat are o crestere foarte mare, de 3-3,5 centimetri pe zi, un continut înalt de acid salicilic, care îi confera proprietati deosebit de avantajoase, cum ar fi puterea calorica mare, mai mare decât cea a fagului sau stejarului, rezistenta la intemperii, precum si rezistenta îm potriva degradarii în timpul depo zitarii, sub forma de tocatura, materia prima pentru paletizare”, a adaugat întreprinzatorul harghitean. Din plantatia rasadita acum, se vor recolta, anul viitor, butasii necesari înfiintarii altor plantatii.

„Sunt o groaza de terenuri care stau în paragina, neputând fi folosite pentru agricultura si, daca stau sa calculez, doar între Tusnad si Miercurea-Ciuc, cel putin 1.000 de hectare ar putea fi cultivate cu salcie, ca sa nu mai pomenesc de alte zone ale tarii, unde planta ar putea rezolva problema încalzirii atât prin centrale termice , cât si în locuintele particulare”, a mai spus Benko. Omul de afaceri harghitean a mai precizat ca, în România, exclusivitatea plantarii si folosirii salciei în scopuri energetice îi apartine pentru urmatorii doi ani. 

 

Salcia „Salix Viminalis Energo” a fost experimentata pentru a servi ca sursa energetica alternativa, având o putere calorica de 4.900 kcal/ha, aspect care o face comparabila cu alte surse de combustibil precum gazele naturale, carbunele sau uleiurile. Pe lânga utilizarea în scopuri energetice, salcia energetica se utilizeaza cu succes ca sursa de celuloza, la fixarea versantilor abrupti, dar si la prevenirea alunecarilor de teren. (E.C.)

Salcia energetică reprezinta o afacere de viitor.

Cumpara ghidul : Salcia energetica de aici

Pret : 09 .00Euro

Reclame

0 Responses to “Salcia energetică”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Adrese utile

Top click-uri

  • Niciunul
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: